Net als in de film, ik wil het

door | sep 17, 2023 | EVP

In de huidige competitieve arbeidsmarkt is het essentieel voor organisaties om zich te onderscheiden en aantrekkelijk te zijn voor talentvolle professionals. Dit is waar de Employer of Employee Value Proposition (EVP) in beeld komt. 

De EVP speelt een cruciale rol bij het definiëren van de belangrijkste waarden waarmee een organisatie het liefst geassocieerd wil worden als werkgever. Een EVP-pijler is niet zomaar een woord of een waarde maar eerder ‘de ziel’ van een werkgeversmerk. 

Voor adviseurs in arbeidsmarktcommunicatie, employer branders en recruiters fungeert de EVP als het kompas dat de koers van merkcommunicatie en de Employee Experience uitstippelt. Tegenwoordig strekt de invloed van de EVP zich verder uit. Het is de basis voor alle arbeidsmarktcommunicatie die consequent moet worden uitgedragen in alle facetten die ons vakgebied rijk is. Van merkcommunicatie tot aan Talent Acquisition. 

Sterke positionering. Sterk werkgeversmerk

Een sterke positionering is cruciaal voor een werkgeversmerk. Het gaat niet alleen om de plek die je inneemt in het hoofd en hart van mensen, maar juist om de uniciteit en waarde die je aanbiedt. Ergo de belofte die je doet aan je arbeidsmarkt. 

Door een enorm aantal werkgevers te bestuderen identificeerde Universum acht positioneringsgebieden. Ik vertaalde deze merkpositionering voor werkgeversmerken naar de Nederlandse markt.

De vraag die elke werkgever zich moet stellen, luidt:

Met welk positioneringsgebied willen wij het meest geassocieerd worden?

Het EVP-positioneringsgebied bepaalt de focus van je arbeidsmarktcommunicatie, employer branding en recruitment marketing. Het is de sleutel tot het creëren van een betekenisvol werkgeversmerk dat talent aantrekt en behoudt.

Deze keer geen namen van global organisations of automerken maar acht films/series die je vast herkent:

Festival: Recruitment in de Zon 2023

Dit jaar zoomde ik als spreker op het Festival Recruitment in de Zon, 2023 in op de vraag: hoe wil je dat jouw organisatie bekend staat bij de arbeidsmarkt? 

Een goed doordachte EVP verwoord helder waarom kandidaten voor een organisatie zouden moeten kiezen en medewerkers zouden moeten blijven. Een EVP biedt een consistent platform voor arbeidsmarktcommunicatie. En vanuit een EVP-positioneringsgebied definieer je focus, consistentie en relevantie voor alle employer branding en recruitment marketingactiviteiten. Na mijn kennissessie weet jij hoe je als recruiter een positieve impact realiseert in het opbouwen van een sterk werkgeversmerk met de inzet van een zorgvuldig gekozen EVP-positioneringsgebied. 

Van betekenis zijn voor de arbeidsmarkt

Zodra de EVP klaar is dan vertel ik ook welk thema 'speciale aandacht' mag gaan krijgen in alle arbeids­markt­communicatie. Deze speciale aandacht geef je aan precies datgene waarop jij je werkgeversmerk graag wilt positioneren. Hoe wil je dat jouw organisatie bekend...

EVP en de HR-cyclus

Werk maken van je reputatie?Versterk je identiteit! Als je werk wil maken van je reputatie dan is het belangrijk dat je de identeit van je organisatie versterkt. Geef dit niet alleen aandacht bij het aantrekken van nieuwe collega's maar implementeer dit in je gehele...

Employee Appreciation Day

Op de eerste vrijdag in maart is het 'Employee Appreciation Day'. Super leuk! Zullen we er samen een mooi feestje van maken en al onze collega’s heel erg gaan waarderen met iets wat geen geld kost: oprechte aandacht en een dikke dankjewel! Zoek je nog wat meer ideeen...